Medierätt, sociala medier och tech
Medierätten är det rättsområde som styr regelverket inom medier såsom tv, film, bokutgivning, radio, musik, tidnings- och tidskriftsområdet, omfattar ett flertal områden däribland musik, film, tidningar och Internet. Det är ett område som går in i flera olika områden inom juridiken som immaterialrätt, marknadsrätt och arbetsrätt. I dagens mediesamhälle blir antalet medier att kommunicera genom allt fler, likaså växer antalet användare av medierna. Det är då viktigt att känna till vilka lagar och regler som gäller vid exempelvis publicering av text eller bilder.
Medierätten handlar ofta om de specifika medieprodukternas innehåll: böckernas innehåll, video och streaming-produktion, podcast innehåll och bild- och fotografi frågor samt allmänna upphovsrättsliga frågeställningar.
Sociala medier betecknar webbplatser och mobila appar med vars hjälp människor kan interagera i mänskliga sociala närverk och, i motsats till traditionella medier, bidra med användargenererat innehåll. De underlättar skapande, publicering och delning av information i virtuella gemenskaper.
Sociala medier omfattar tjänster som används för konsumtion, produktion och/eller distribution av information i form av text, ljud, bild, video mm. Exempel på sociala medier är bloggar, mikrobloggar, sociala nätverk, delningstjänster, vloggar, poddar, ljud/bild/video-tjänster med community-inslag, m m.
AI är en maskins förmåga att visa människoliknande drag, såsom resonerande, inlärning, planering och kreativitet. AI möjliggör för tekniska system att uppfatta sin omgivning, hantera vad de uppfattar och lösa problem, med syfte att uppnå ett specifikt mål. Datorn mottar information (redan förberedd eller insamlad genom sina egna sensorer, t.ex. via en kamera), behandlar den och svarar.
AI system är kapabla till att anpassa sitt beteende, till en viss grad, genom att analysera effekterna av tidigare åtgärder, och att arbeta självständigt.